Блоги → Перегляд
Мітки Діалоги

УЧИТЕЛЬ І УЧЕНЬ

Середа, 20:46, 21.10.20

Рейтинг
6 0
Переглядів
491

0
0

ДІАЛОГИ

193

УЧЕНЬ. А від чого залежить існування віруючої людини?

УЧИТЕЛЬ.  Така залежність з виду нічим не відрізняється від залежності звичайної людини. Віруючий також діє за допомогою свого тіла та органів відчуттів. Але на відміну від невіруючого, він усвідомлює своє справжнє становище, розуміючи, що належить до Вищої духовної області.

194

УЧЕНЬ. Важкувато, щоб зрозуміти відразу…

УЧИТЕЛЬ. Говорячи по-іншому, людина з матеріалістичною свідомістю працює виключно для задоволення власних потреб, тоді як віруюча людина, працюючи заради задоволення власних потреб та потреб своєї сім`ї, розуміє, що все: і плоди її праці, і продукти, які вона отримує завдяки праці, належать не їй особисто, а Всевишньому Господу. Таким чином, вона не прив’язується ні до плодів своєї праці, ні до речей, які може придбати завдяки праці.

195

УЧЕНЬ. Учителю, якщо у своїй матеріальній діяльності я керуватимуся не матеріальною, а вищою свідомістю, тоді мене не зачеплять результати моїх вчинків?

УЧИТЕЛЬ. Той, хто в досконалості розуміє, що все належить Всевишньому Господу, що Він – власник усього, і що все у Всесвіті служить Йому, природним чином не зачіпається результатами своєї діяльності як доброчинної, так і гріховної.

196

УЧЕНЬ. Учителю, якщо я зрозумів правильно, то моє матеріальне тіло також є власністю Всевишнього Господа?

УЧИТЕЛЬ. Його нижчі матеріальні енергії створюють усі тіла, у т.ч. і людські та управляють ними. Тому наше матеріальне тіло є даром Всевишнього Господа і призначене для конкретного виду діяльності.

197

УЧЕНЬ. Отже, моя душа, перебуваючи в тілі і будучи сповненою вищої Божественної свідомості, стає непідвладною кармічним реакціям?

УЧИТЕЛЬ. А ти, Зореславе, кмітливий. Висновок такий: людина, яка не прийшла до усвідомлення Всевишнього Господа у своїх вчинках діє відповідно до своєї тілесної, чуттєвої кармічної концепції. Проте людина, яка володіє вищою свідомістю, у своїх вчинках діє зі знанням про те, що тіло є власністю Господа, а тому воно повинно бути зайнятим служінням Йому, а не служінням власному егоїзму, жадібності та чуттєвим насолодам.

198

УЧЕНЬ. Учителю, яким чином можна звільнитися від кармічної залежності ще за життя?

УЧИТЕЛЬ. Людина, яка служить Всевишньому Господу через свій розум, інтелект, працю та мову, вже досягла звільнення, навіть якщо вона і перебуває у цьому матеріальному світі і зайнята матеріальною діяльністю. У такої людини відсутнє помилкове его, тому що вона не ототожнює себе з матеріальним тілом і не вважає це тіло своєю власністю. Вона знає, що вона не є це тіло, і що воно не належить їй, і що її душа та її тіло належать Богу.

199

УЧЕНЬ. Учителю, чому люди постійно перебувають у занепокоєнні через плоди своєї діяльності?

УЧИТЕЛЬ. Так відбувається тому, що людина діє під впливом концепції подвійності, подвійної моралі. Лише той, хто служить Всевишньому Господу, наповнений спокоєм. А той, хто постійно зайнятий підрахунками своїх прибутків, не може досягти подібного спокою.

200

УЧЕНЬ. Учителю, чому людська душа відчуває страждання?

УЧИТЕЛЬ. Вона страждає через те, що забула свою вищу природу. Душа ототожнює себе з матеріальним тілом і тому страждає.

201

УЧЕНЬ. Учителю, коли живі істоти почали втілюватися в матеріальні тіла?

УЧИТЕЛЬ. З незапам’ятних часів вища природа (тобто жива істота) перебуває у сполученні з матеріальною природою. Це тлінне тіло, яке отримує жива істота, є причиною різноманітної діяльності та наслідків, які випливають з неї. Поки жива істота перебуває в тілі, створюється враження, ніби вона являється його правителем. Тоді як насправді жива істота (душа) не володіє тілом і не керує його діями.

202

УЧЕНЬ. Тоді поясніть, хто керує тілом?

УЧИТЕЛЬ. Тілом керує розум за допомогою органів відчуттів, таких як вуха, очі, ніс, язик та шкіра.

203

УЧЕНЬ. Учителю, чи хвилюють Всевишнього Господа праведні або гріховні вчинки людей?

УЧИТЕЛЬ. Всевишній Господь сповнений безмежних знань, багатства, сили, слави, красоти й відчуження від створених Ним нижчих матеріальних світів. Він знаходитьзадоволення у Самому Собі, і Його не хвилюють ні гріховні, ні праведні вчинки живих істот. Не Він створює відповідні обставини для тієї чи іншої душі, але сама душа, збившись з пантелику, через відсутність досконалих знань, бажає бути поставленою у відповідні умови життя, розпочинаючи таким чином ланцюг кармічних дій та їхніх наслідків.

204

УЧЕНЬ. Але ж жива істота (душа) по своїй вищій природі сповнена знаннями?

УЧИТЕЛЬ. Жива істота дійсно сповнена знаннями, але через свої обмежені можливості в тілі, вона має схильність підпадати під вплив матеріального невігластва. Тобто, перебуваючи під впливом помилкових поглядів, душа, будучи ув’язненою в тілі, ототожнює себе з даним їй матеріальним тілом і стає підвладною впливу швидкоплинних радощів та нещасть цього життя.

 

Коментарі

Немає коментарів
Politiko – перша українська політична соціальна мережа, яка об'єднує політиків, експертів, журналістів, лідерів партій та виборців України в рамках одного співтовариства.

Записи по темі