Блоги → Перегляд
Мітки Діалоги

УЧИТЕЛЬ І УЧЕНЬ

Понеділок, 17:43, 23.11.20

Рейтинг
9 0
Переглядів
338

0
0

ДІАЛОГИ

265

УЧЕНЬ. Учителю, чим забезпечується всюди сутність Всевишнього Господа?

УЧИТЕЛЬ. Його повсюдна присутність забезпечується багато чисельними енергіями як духовними, так і матеріальними. Тому й говориться, що Він менший від найменшого, і – більший від найбільшого.

266

УЧЕНЬ. Учителю, чи існує розподіл між живими істотами?

УЧИТЕЛЬ. Живі істоти також діляться на дві категорії: рухомі і нерухомі. Птахи, риби, тварини, люди та багато інших живих істот відносяться до рухомих; дерева і рослини – до інертних, тому що вони не можуть рухатися і лише стоять на одному місці. Кожна жива істота належить до одного з 8 400 000 видів життя.

267

УЧЕНЬ. Учителю, як могутня, у людському розумінні, людина має використовувати свою силу?

УЧИТЕЛЬ. Для захисту слабких, а не для нападу заради особистих інтересів.

268

УЧЕНЬ. Учителю, чому люди мають різні за формою тіла та різні психічні властивості?

УЧИТЕЛЬ. Кожна жива істота, яка перебуває під впливом матеріальної природи, має той тип тіла і відповідний тип психічної та біологічної діяльності, котрий діє в рамках трьох енергій матеріальної природи.

     Ті, хто перебуває під впливом енергії благості, займаються філософсько-релігійною, науковою та мистецькою діяльністю.

     Ті, хто одночасно перебуває під впливом і енергії благості, і енергії пристрасті, займаються місіонерською, проповідницькою та благодійною діяльністю.

     Ті, хто перебуває під впливом енергії пристрасті, займаються політичною, державною та військовою справою.

     Ті, хто одночасно перебуває під впливом і енергії пристрасті, і енергії невігластва, займаються фінансовою, юридичною, виробничою та комерційною діяльністю.

     Ті, хто перебуває під впливом енергії невігластва, відносяться до робітників і селян, і займаються фізичною працею.

     Найнижче за ці п`ять груп стоять тварини, а також люди, життя яких подібне до життя тварин.

269

УЧЕНЬ. Але ж зустрічаються непоодинокі випадки, коли робітник закінчує вуз і з часом стає керівником підприємства, міністром чи депутатом?

УЧИТЕЛЬ. Дійсно, розвиваючись, людина може переходити з нижчого класу у вищий, а не розвиваючись інтелектуально й духовно – у нижчий. Та все ж, над такою людиною упродовж її життя буде домінувати та енергія матеріальної природи, яка первинно, від народження, була закладена в ній.

270

УЧЕНЬ. Учителю, якщо у матеріальному світі існує три нижчі енергії: доброчинність, пристрасть та невігластво і людський розум підпорядкований або одній з них, або відразу декільком, тоді до якої енергії відноситься душа?

УЧИТЕЛЬ. Людина, якщо можна так висловитися, складається з трьох невід`ємних частин – матеріального тіла і нематеріальних душі та Святого Духа. Тож бо живі істоти, душі, та святий Дух є часточками вищої енергії Всевишнього, а тіло відноситься до Його нижчої енергії. Внаслідок взаємодії з матеріальними енергіями вищі здібності душі та Святого Духа стають прихованими і не можуть проявитися у своїй повноті та звільнитися від її впливу.

     Отже, живі істоти, у т.ч. і святий Дух належать до вічної вищої природи Всевишнього Господа, але в результаті осквернення нижчою природою їхня ілюзія щодо ототожнення себе з тілом дуже і дуже міцна. Тому душа, яка поєднана з матерією називається обумовленою душею.

271

УЧЕНЬ. Учителю, поясніть, коли живі істоти – душі перейшли в обумовлений стан?

УЧИТЕЛЬ. Це досить важке запитання, тому що ніхто не в змозі прослідкувати історію такого переходу. Відомо лише, що це відбулося у якийсь конкретний момент розвитку матеріального світу.

272

УЧЕНЬ. Не розумію, навіщо божественній душі потрібно було спускатися в матеріальний світ?

УЧИТЕЛЬ. У цьому питанні дещо проясняє Біблія. На початку Всевишній Господь вирішив створити для живих істот Землю, як райську планету, де все мало перебувати в абсолютній гармонії. «Тож сказав Бог: «Сотворімо людину на наш образ і на нашу подобу, і нехай вона панує над рибою морською, над птаством небесним, над скотиною, над усіма дикими звірами й над усіма плазунами, що повзають на землі». І сотворив Бог людину на свій образ; на Божий образ сотворив її; чоловіком і жінкою сотворив їх. І благословив їх Бог і сказав їм: «Будьте плідні й множтеся і наповняйте землю та підпорядковуйте її собі, перетворюйте на квітучий сад».

     Але сталося не так, як гадалося. В Едемському саду, де перебували перші люди, поряд з іншими деревами росло дерево пізнання добра і зла. Плоди з цього дерева Господь заборонив куштувати людям: «З усякого дерева в саду їстимете; з дерева ж пізнання добра і зла не їстимете, бо того самого дня, коли з нього скуштуєте, напевно вмрете». Однак перші люди, маючи часточку особистої незалежності, знехтували застереженням Всевишнього та скуштували плоди з забороненого дерева. А, скуштувавши, відразу зрозуміли, що вони осквернилися і стали недостойними свого Творця.

     Ослухавшись Бога, та почувши Його голос, живі істоти, душі налякалися і поховалися серед дерев саду. Коли Всевишній Господь знайшов їх, то побачив, що вони прикривають свою наготу фіговим листком, і зрозумів, що вони осквернилися, тобто ототожнилися з матерією. Так живі істоти, люди вмерли для Бога, як духовні сутності. Свої чисті духовні тіла вони забруднили грубою матеріальною енергією. Тоді Господь навів глибокий сон на перших людей в Едемському саду і поміняв їхні духовні тіла на тіла матеріальні, в яких, як у темниці, ув’язнив безсмертні душі. І коли вони прокинули, сказав: «Жінки, помножу вельми болі ваші і вашу вагітність, в болях будете народжувати дітей. І тягти буде вас до чоловіків, а вони будуть панувати над вами». А чоловікам сказав: «За те, що ви послухались жінок і їли з дерева, з якого Я наказав вам не їси, проклята ця земля через вас. В тяжкім труді живитиметеся з неї по всі дні життя свого. Терня й будяки буде вона вам родити. В поті лиця їстимете хліб свій, доки ваші тіла не повернуться в землю, що з неї їх взято. Бо тепер ви є порох і повернетеся в порох». Після цих слів, вислав людей Господь Бог з Едемського саду порати землю. І поставив біля входу херувима з полум’яним мечем, щоб стерегти дорогу до раю. 

273

УЧЕНЬ. Учителю, чи може Божественна душа якось знову звільнитися з темниці, в яку її запроторено Всевишнім Господом?

УЧИТЕЛЬ. Її звільнення з кайданів матеріального світу надзвичайно складне, не дивлячись на те, що матеріальна природа являє собою нижчу енергію Всевишнього Господа. Так відбувається, тому що матеріальна енергія перебуває у підпорядкуванні Вищої Волі, здолати яку самостійно жива істота не в змозі. Спрямована Божественною волею, матеріальна природа, не дивлячись на те, що вона – нижча, володіє дивовижною здатністю тримати обумовлену (грішну) душу в полоні матеріальної ілюзії.

274

УЧЕНЬ. Виходить, що обумовлена душа не може самостійно звільнитися від кайданів матеріальної природи, тобто нижчої енергії Господа?

УЧИТЕЛЬ. Обумовлена душа міцно зв’язана мотузками матеріальної ілюзії, а точніше – органами своїх відчуттів. А людина, зв’язана по руках і ногах, не здатна звільнитися самостійно, їй потрібна допомога того, хто не зв’язаний. І так як один зв’язаний не може допомогти іншому зв’язаному, необхідно, щоб спаситель був вільний. Тому лише Всевишній Господь або Його представник в особі духовного учителя здатен звільнити обумовлену душу. Без такої вищої допомоги жива істота не може звільнитися від мотузок матеріальної природи.

275

УЧЕНЬ. Учителю, поясніть: чому ерудовані філософи, вчені, політики, бізнесмени та інші керівники звичайних людей не вірять в існування Бога?

УЧИТЕЛЬ. Так відбувається, тому що вони прагнуть звільнитися від законів матеріальної природи не через прихильність до Всевишнього Господа, а шляхом наукових відкриттів. Зверхники людства для досягнення цієї мети обирають різні шляхи, складають грандіозні плани та проявляють велику наполегливість упродовж багатьох років і життів, щоб, наприклад, відкрити еліксир молодості, зупинити старіння клітин організму, тобто перетворити смертне фізичне тіло на безсмертне.

276

УЧЕНЬ. Хіба може матеріальний розум навіть найрозумніших людей, відмінити споконвічні закони природи?

УЧИТЕЛЬ. Багато невігласів з докторськими званнями намагаються довести, що вони мудріші за Самого Всевишнього Господа, не розуміючи того, що являються лише крихітними часточками безмежного Цілого, і що так само, як тіло, їхній розум обмежений у своїх можливостях.

     Нижча матеріальна енергія Господа, тобто природа надзвичайно могутня, вона здатна виявляти спротив здійсненню, заснованих на власних бажаннях, планів демонів-атеїстів та руйнувати задуми їхніх «органів планування».

Коментарі

Немає коментарів
Politiko – перша українська політична соціальна мережа, яка об'єднує політиків, експертів, журналістів, лідерів партій та виборців України в рамках одного співтовариства.

Записи по темі