Блоги → Перегляд
Мітки Діалоги

УЧИТЕЛЬ І УЧЕНЬ

Субота, 17:12, 16.01.21

Рейтинг
8 0
Переглядів
361

0
0

ДІАЛОГИ

493

УЧЕНЬ. Учителю, да благословить Вас Господь, які страви вживають люди, котрі перебувають під впливом різних енергій матеріальної природи?

УЧИТЕЛЬ. Люди, котрі перебувають у стані доброчинності, споживають їжу соковиту та масляну. Така їжа очищає організм від шлаків, продовжує життя та дає силу, здоров`я і щастя.

     Люди, котрі перебувають у стані пристрасті, полюбляють страви занадто гіркі, занадто кислі, солоні, прянні, гострі, сухі та гарячі. Така їжа викликає страждання, нещастя і хвороби.

     Люди, котрі перебувають у стані невігластва, полюбляють не свіжі, не смачні страви, які день, а то й два стоять на столі або в холодильнику. Вони залюбки споживають наполовину зіпсовані продукти, мотивуючи тим, що не викидати ж на смітник їжу. Люблять готувати з залишків, які частково або повністю розклалися та мають неприємний запах. І така їжа дуже приємна для них.

494

УЧЕНЬ. Учителю, да благословить Вас Господь, яке значення для людини має їжа?

УЧИТЕЛЬ. Мета споживання їжі – зберегти життя, очистити розум і дати фізичну силу. У цьому її основне призначення. В минулому великі авторитети обирали такі види їжі, які найбільш корисні для здоров`я та сприяють подовженню життя. До них відносяться молочні продукти, цукор, рис, пшениця (тобто хліб), фрукти і овочі. Така їжа чиста по своїй природі і дуже відрізняється від таких грубих продуктів, як м'ясо або алкоголь.

495

УЧЕНЬ. Учителю, да благословить Вас Господь, навіщо людям потрібно ходити до Храму?

УЧИТЕЛЬ. До храму або церкви слід ходити, щоб висловити свою повагу до Всевишнього Господа, пропонуючи Йому або принесені квіти, або богоугодну їжу (про неї було сказано вище).

     Люди думають (особливо чоловіки), що ходити до церкви лише для того, щоб вклонитися Господу, не має жодного сенсу. Йти потрібно тоді і для того, щоб щось попросити, вимолити у Бога. Та Священні Писанння не рекомендують поклонятися Господу заради отримання атеріальних благ. Церковні обряди, такі як причастя, освячення, хрещення, вигнання бісів не відноситься до розряду доброчинності і спрямовані на досягнення якоїсь матеріальної вигоди.

     В церкву слід ходити для того, щоб висловити пошану Творцю Всесвіту та іконам святих великомучеників, які постраждали за віру.

496

УЧЕНЬ. Учителю, да благословить Вас Господь, кому окрім Всевишнього та святих слід виказувати свою пошану?

УЧИТЕЛЬ. Кожна людина має виказувати пошану священникам та духовним учителям, а також старшим за віком: батькам, дідусям і бабусям, дядькам і тіткам, та усім незнайомим людям.

497

УЧЕНЬ. Учителю, да благословить Вас Господь, чи можна вступати у статеві стосунки до шлюбу?

УЧИТЕЛЬ. До шлюбу або вінчання не можна вступати в статеві стосунки ні жінкам, ні чоловікам, бо Священні Писання дозволяють робити це лише у шлюбі. Така поведінка називається цнотливістю і дуже високо цінується Всевишнім Господом.

498

УЧЕНЬ. Учителю, да благословить Вас Господь, у сучасному суспільстві, не зважаючи на вік, люди часто вживають грубі, лайливі та непристойні слова. Що рекомендують з цього приводу Писання?

УЧИТЕЛЬ. Писання говорять, що кожна людина повинна дотримуватися аскетизму у своїй мові та говорити слова приємні і благотворні, які не дратують інших. Людина не повинна своєю мовою розпалювати уми інших людей. Звичайно, коли говорить учитель, то, заради виховання своїх учнів, він може говорити всю правду, але той же учитель не повинен говорити подібного людям, які не являються його учнями, якщо це може збурити їхні уми та примусити нервуватися. Крім того, не слід говорити безтолкові речі, щоб не обірвати розмову. Отже, мова людини повинна бути приємною для вух інших людей.

499

УЧЕНЬ. А що Ви повідаєте про аскетизм розумової діяльності?

УЧИТЕЛЬ. Зробити розум чистим – означає відсторонити його від думок про чуттєві насолоди. Потрібно виховувати свій розум так, щоб завжди думати лише про благо інших. І найкращим засобом для такого виховання є серйозність думок. Відсторонити розум від думок про чуттєві задоволення можна лише тоді, коли спрямувати його на вивчення Священних Писань – ведичної та біблійної літератури, в якій, зокрема, описано дуже багато цікавих історій. Вивчення такої літератури сприяє очищенню розуму від недостойних думок.

      Слід також бути небагатослівним та чесним у своїх вчинка. Усе це, взяте разом і представляє аскетизм розумової діяльності.

500

УЧЕНЬ. Учителю, да благословить Вас Господь, окремі люди (наприклад, монахи) іноді накладають на себе важкі аскези. Заради чого вони це роблять?

УЧИТЕЛЬ. Буває, що людина проходить важкі випробування для привернення до себе уваги інших, добиваючись у такий спосіб почестей, поваги та поклоніння перед собою.

     Люди, у т.ч. священники, монахи, котрі перебувають під впливом енергії пристрасті, завдяки суворій аскезі прагнуть, щоб ті, хто стоїть нижче за них, поклонялися їм, цілували руки та підносили цінні подарунки. Такі досягнення, штучно отримані шляхом тапасій та епітимій, важаються тимчасовими.

     Піддавати себе аскезі заради чогось нездійсненного – означає діяти під впливом енергії невігластва.

501

УЧЕНЬ. Учителю, да благословить Вас Господь, по відношенню до кого слід здійснювати благодійну діяльність?

УЧИТЕЛЬ. Найдревніша ведична література рекомендує вчиняти благодійність по відношенню до тих людей, які займаються духовною діяльністю, а не всім без розбору. Слід завжди брати до уваги духовну досконалість людини, яка потребує допомоги. Який сенс допомагати демонам, тобто грішникам, котрі ігнорують Бога та зневажають віруючих?

     Крім того, милостиню слід подавати лише в місцях паломництва та біля центрального входу до Храму і, як правило, наприкінці місяця. Милостиня, подана в нечистому місці, у непідходящий час недостойній особі або без належної уваги та поваги до людини, належить до енергії невігластва.

     Іноді, з милосердя, милостиню подають біднякам та калікам, але, якщо людина того не варта (перебуває у стані сп’яніння, брудна, неохайна або від якої погано пахне), то така благодійність вважається несприятливою, шкідливою для благодійника, бо не просуває його ні на крок в духовному удосконаленні. Даючи милостиню грішнику, благочестива людина немов би стає співучасником, покровителем його нечестивих діянь та утворює незримий барєр між собою і Богом.

Говорячи по-іншому, у Священних Писаннях рекомендується бути розбірливим у своїй благодійній діяльності.

502

УЧЕНЬ. Учителю, да благословить Вас Господь, багаті люди часто жертвують великі суми на організацію та проведення різноманітних розважальних заходів у т.ч. і телевізійних…

УЧИТЕЛЬ. Не лише окремі люди, але й багато благодійних організацій фінансують заклади, які існують виключно для задоволення грубих почуттів. Така благодійність не схвалюється у Священних Писаннях, тому що відноситься до енергії пристрасті та невігластва.

     Не рекомендується вкладати гроші в ті заходи і ті розважальні заклади, які сприяють розповсюдженню алкоголізму, наркоманії, проституції та азартних ігор. Така благодійність відноситься до енергії невігластва. Вона не призводить до благих наслідкв, а, навпаки, потурає грішникам.

503

УЧЕНЬ. Учителю, да благословить Вас Господь, яке призначення має шлюбний обряд?

УЧИТЕЛЬ. Призначення шлюбного обряду полягає у тому, щоб урівноважити розум людини та дати їй можливість духовного розвитку. Такий обряд встановлено у Священних Писаннях заради прогресу людського суспільства. Існує багато очищуючих процесів, наприклад, сповідь, омовіння, хрещення, які наближають людину до духовного життя. Шлюбний обряд також вважається своєрідним жертвоприношенням. Господь говорить, що ні в якому разі не можна відмовлятися від жертвоприношень, які ідуть на благо людині.

504

УЧЕНЬ. Учителю, да благословить Вас Господь, заробляти гроші – це кармічна діяльність?

УЧИТЕЛЬ. Якщо працююча людина має можливість використовувати частину своїх грошей для розповсюдження знань про Всевишнього Господа, робить фінансові жертвоприношення церквам, монастирям та Духовному Учителю, тоді така людина, хоча й займається кармічною діяльністю, поступово починає прогресувати у своєму духовному розвитку. У такий спосіб вона може частково спокутувати негативні наслідки своєї кармічної діяльності. Втіленій душі неможливо повністю відмовитися від праці.

Коментарі

Немає коментарів
Politiko – перша українська політична соціальна мережа, яка об'єднує політиків, експертів, журналістів, лідерів партій та виборців України в рамках одного співтовариства.

Записи по темі