Блоги → Перегляд
Мітки Діалоги

УЧИТЕЛЬ І УЧЕНЬ. ДІАЛОГИ. КНИГА ІІ

Вівторок, 09:46, 07.09.21

Рейтинг
9 0
Переглядів
595

0
0

ДІАЛОГИ

206

УЧЕНЬ. Учителю, да благословить Вас Господь, що являє собою тіло?

УЧИТЕЛЬ. У мікрокосмі тіло є формою, а форма є зовнішньою оболонкою того, що перебуває всередині. А всередині форми-тіла перебуває внутрішня сутність або ядро, ім`я якому – душа, думка, ідея. Думка утворює найменування для всіх тілесних форм. Говорячи по-іншому, в індивідуумі або людині, яка ззовні являється тілом, спочатку виробляються розумові імпульси, які розтікаються по її тілу і з яких формуються думки, слова, а потім ці думки і слова перетворюються у більш грубі форми, такі як мова та діяльність.

207

УЧЕНЬ. Учителю, да благословить Вас Господь, які існують види поклоніння?

УЧИТЕЛЬ. У Священних Писаннях наголошується на двох видах поклоніння: безпосереднє поклоніння самому Всевишньому Господу і поклоніння Божественним зображенням та атрибутам. Першим чином поклоняються просвітлені, другим – всі інші люди.

     Поклоніння зображенням і атрибутам, тобто формі відноситься до обрядової карми, яка дає тому, хто поклоняється лише частковий результат у формі виконання якогось бажання, але не підносить таку людину до рівня просвітленої, тобто до рівня відданого служіння, і не веде до звільнення від ланцюгів матеріального світу. При цьому слід пам’ятати наступне: якщо найвищий ідеал про Бога зводиться до поклоніння замінникам: іконам, статуям, вівтарям, атрибутам і т.п., то така людина протягом довгого часу не зможе усвідомити існування вищої форми Всевишнього Господа.

     І, навпаки, коли предметом поклоніння є Сам Господь, а зображення і атрибути служать лише нагадуванням про Нього, тоді людина, яка молиться, усвідомлює існування вищої форми незалежно від зображень і атрибутів, і їй таке поклоніння приносить дійсну користь; більше того, воно необхідне для людства, котре ще не пройшло первинного або підготовчого становлення розуму, щодо істинного вшанування Всевишнього.

     Таким чином, коли поклоняються язичницьким богам чи іншим істотам без розуміння того, що через них вони поклоняються Творцю, то таке поклоніння вважається обрядовою кармою, яка може принести лише тимчасові плоди. І, навпаки, коли в інших зображеннях чи інших істотах бачать Самого Творця і поклоняються, дивлячись на них, Йому, тоді проявляється той же результат, що й від безпосереднього поклоніння Верховному Правителю.

     Цим пояснюється те, що в багатьох релігіях береться якась жива істота як історична особа: святий, монах, пророк. Поступово до цієї особи додаються все більш і більш високі моральні якості, і коли вона ідеалізується до найвищого ступеня, їй починають поклонятися як Богу. До таких ідеалізованих людей належать Будда, Ісус Христос, Мухаммед, Свамі Прабхупада, святий Миколай, святий Валентин та інші.

208

УЧЕНЬ. Учителю, да благословить Вас Господь, чому магометани і протестанти відкидають святі зображення?

УЧИТЕЛЬ. Серед основних світових релігій, таких як буддизм, індуїзм та деяких форм християнства (православ’я, католицизм), широко використовуються зображення у храмах та церквах, щоб допомогти тому, хто молиться наблизитися до Всевишнього Господа. Щодо магометан, то вони замість ікон і статуй використовують могили своїх святих великомучеників і біля них моляться Аллаху (Всевишньому Господу). Щодо протестантів, то, відмовляючись від будь-яких релігійних атрибутів, вони з кожним роком все більше і більше віддаляються від духовності, і в нинішній час майже не існує різниці між ними і агностиками, котрі проповідують лише саму по собі моральність без жодного Божественного втручання. У такому поклонінні відданість душі відноситься не до відданості Богу, а до відданості матеріальним речам. Та все ж і воно не являється ні гріховним, ні шкідливим, бо представляє собою лише один з релігійних обрядів, з якого богомольці також повинні отримувати і отримують якусь користь.

209

УЧЕНЬ. Учителю, да благословить Вас Господь, яка їжа вважається нечистою?

УЧИТЕЛЬ. Їжа являється матеріалом, з якого виробляється людська форма або тіло. Тому матеріали, котрі входять у вигляді їжі до нашого організму, відіграють величезну роль у формуванні нашого тіла і нашої свідомості. Саме тому на їжу, яку ми споживаємо, необхідно звертати дуже прискіпливу увагу, бо існує різниця між чистою і нечистою їжею.

     У Священних Писаннях пояснюється, що їжа може бути нечистою з трьох причин: 1) внаслідок самої природи їжі, наприклад: часник, цибуля, сало, горілка і т.п.; 2) через те, що її приготуванням займаються грішники; 3) і від фізичної забрудненості чи нечистоти, наприклад: бруд в їжі, шерсть, неприємний запах, бродіння та розкладання тощо. Лише споживаючи чисту їжу, людина піднімається до енергії доброчинності і її пам'ять стає світлішою.

210

УЧЕНЬ. Учителю, да благословить Вас Господь, що потрібно для того, щоб очистити душу від матеріальної скверни та досягти вищого розумового стану?

УЧИТЕЛЬ. Перш за все слід навчитися керувати своїми пристрастями. Стримування органів від їхнього прагнення до предметів, які розпалюють почуття, управління ними та приведення їх до підкорення волі – найголовніші доброчинності в релігійному вихованні. Без боротьби за відсторонення від чуттєвих предметів, душа не може безпосередньо сприймати Бога.

     Спочатку дуже важко привчити до цього наш розум, але з кожним новим зусиллям його здатність у цьому відношенні стає все сильнішою і сильнішою. Людина набожна повинна виробляти в собі ці здібності і не дотримуватися хибних приписів окремих Писань щодо жертвоприношень. Бо єдиною метою таких дій є отримання бажаних предметів у цьому чи в майбутньому житті, і які ведуть до ще більшої залежності від матеріального світу та все далі й далі віддаляють від Бога.

     Чистота – це фундамент на якому тримається вся будівля релігії, тому слід постійно очищати зовнішнє тіло від бруду та проявляти розбірливість у їжі, пам’ятаючи, що зовнішнє піклування про тіло без внутрішнього очищення не має жодної цінності. В переліку якостей, записаних у Священних Писаннях, які ведуть до внутрішньої чистоти, зазначено

1.       Правдивість;

2.       Щирість;

3.       Робити добро іншим, не чекаючи для себе будь-якої вигоди;

4.       Не наносити шкоди іншим ні думкою, ні словом, ні ділом;

5.       Не бажати чужого добра, забувати образи, не мати підступних намірів.

211

УЧЕНЬ. Учителю, да благословить Вас Господь, в одному з правил говориться про не нанесення шкоди іншим, що це означає?

УЧИТЕЛЬ. Цей припис обов’язковий для кожної людини стосовно всіх живих істот. А це означає, що однаково не слід шкодити ні людині, ні тварині, бо всі вони відносяться до Божих створінь, хіба що за винятком тих, які становлять небезпеку для суспільного життя. У тварин – це сказ, агресивність, бездомність (розносять шкідливі віруси та хвороби, можуть накинутися і покусати, особливо дітей). У людей – це божевілля, алкоголізм, наркоманія, злочинність (народжують неповноцінних дітей, тероризують добропорядних громадян своєю зухвалою, агресивною та аморальною поведінкою на вулиці і в громадських місцях), проституція і бродяжництво (розносять шкідливі віруси та заразні хвороби).

     Як з ними слід чинити? Тварин - присипляти, а неповноцінних людей - стерилізувати і відправляти у спецпоселення на довічне проживання.


ЗВЕРНЕННЯ

     Посилаю своє звернення до заможних і незаможних: до політиків і промисловців, державних службовців і депутатів, банкірів і підприємців, інженерів і юристів, лікарів і вчителів, військовослужбовців і правоохоронців, ремісників і селян – усіх благодійників, котрі забажають посприяти виданню наступних богоугодних книг: «Людина і Всесвіт», «Дорога до пекла і раю», «Учитель і учень. Діалоги», спрямованих на духовне просвітлення громадян та навернення до гармонійного, мирного і щасливого життя.

     Всевишній Господь віддячить кожному, хто щиро відгукнеться на цей заклик і не залишиться байдужим, бо він стане покликаним, а ім`я його буде навіки вписане до Вселенської Книги Пам`яті.

     Своє благодіяння ви можете перерахувати на картковий рахунок у ПраватБанку № 5457 0822 2653 6055 довірена особа Куденко Олег Олександрович.

«Да не оскудіє рука дающого!» І да благословить вас Всевишній Господь!

     Олег Духовний

Коментарі

Немає коментарів
Politiko – перша українська політична соціальна мережа, яка об'єднує політиків, експертів, журналістів, лідерів партій та виборців України в рамках одного співтовариства.

Записи по темі