Блоги → Перегляд
Мітки Діалоги

УЧИТЕЛЬ І УЧЕНЬ. ДІАЛОГИ. КНИГА ІІ

Понеділок, 19:41, 13.09.21

Рейтинг
7 0
Переглядів
361

0
0

ДІАЛОГИ

220

УЧЕНЬ. Схоже, що просвітлення річ складна і недосяжна для звичайних людей?

УЧИТЕЛЬ. Відречення від надмірностей необхідне для досягнення просвітлення, але воно відбувається не шляхом раптового придушення чогось, а приходить поступово, природно, подібно до того, як у присутності більш сильного світла менш яскраве стає все слабшим і слабшим, поки не зникне зовсім.

     Наприклад, будь-яка любов, чуттєва чи інтелектуальна, внаслідок переваги любові до Бога стає слабшою і згасає, тоді як любов до Всевишнього зростає і приймає форму просвітлення або вищого поклоніння.

221

УЧЕНЬ. Учителю, да благословить Вас Господь, зачекайте, мушу уточнити: якщо, наприклад, у мене є схильність до крадіжки чи до вчинення інших злочинів, такі гріховні схильності я маю подолати в цьому житті чи поступово, упродовж багатьох життів у наступних втіленнях?

УЧИТЕЛЬ. Справа у тому, що, звичайно, краще для людини, коли вона зможе усвідомити свої помилки ще за життя, розкаятися і більше ніколи не повертатися до них. Така думка червоною ниткою проходить через усі Священні Писання, які спонукають людину саме до такого вибору. Водночас у Писаннях говориться і про те, що переважна більшість людей недосконала і їм важко відразу усвідомити свої гріховні вчинки, тому таким, ще не зовсім зіпсованим людям (злодій, корупціонер, перелюбник, випивоха – не плутати з алкоголіком, легкий наркоман – не плутати з наркозалежним, не дивлячись на існуючі вади, бо вони можуть бути добрими дітьми, батьками, роботящими та законослухняними, дається шанс у наступних життях виправити свої гріховні вчинки та стати добропорядними людьми, тобто стати на шлях служіння Всевишньому Господу. При цьому, з кожним наступним народженням, якщо така людина не розкаюється і не відмовляється від своєї гріховної залежності чи діяльності, а все більше і більше посилює її, тобто повертається до старого, вона починає деградувати: випивоха стає алкоголіком, легкий наркоман – наркозалежним, перелюбник – маніяком, корупціонер – закоренілим злочинцем, злодій – «злодієм в законі», а хуліган – рецидивістом.

222

УЧЕНЬ. Учителю, да благословить Вас Господь, чому у Священних Писаннях говориться, що любов є вищою досконалістю?

УЧИТЕЛЬ. Скрізь у природі ми бачимо любов. Усе прекрасне в суспільстві, велике, піднесене – все витікає з любові. І, водночас, все погане в ньому, навіть диявольське, також являє собою спотворений, помилковий продукт тієї ж любові.

     Наприклад, пристрасть виробляє чисту і святу подружню любов, і вона ж виробляє той сорт любові, який шукає задоволення в найнижчих тваринних формах. Тобто пристрасть, як така, одна й та ж, але її проявлення у різних випадках різне. Одне й те ж, правильно спрямоване почуття любові, спонукає одну людину робити добро, а спрямоване неправильно, примушує іншу вбивати та відбирати чуже майно. При цьому перша любить інших так само сильно, як друга – себе. Той самий вогонь, на якому вариться їжа, може обпекти, але вина в цьому не вогню; різниця у тому, як ним користуватися.

223

УЧЕНЬ. Учителю, да благословить Вас Господь, чи можна просвітлення порівнювати з науковими знаннями?

УЧИТЕЛЬ. Просвітлення – це наука про Вищу Любов, воно вказує як керувати і користуватися нею, як надавати звичайній, земній любові іншу, більш високу мету та змусити її вести нас не до примітивного тілесного, а до вищого духовного блаженства.

     Любов не говорить: «Відмовся від чогось». Вона лише хоче, щоб людина навчилася любити найвищу досконалість – Всевишнього Господа. Все низьке саме спадає з того, чиїм предметом любові являється Творець.

224

УЧЕНЬ. Учителю, да благословить Вас Господь, як між чоловіком і жінкою зароджується кохання?

УЧИТЕЛЬ. Коли одна людина захоплюється чарівною зовнішністю іншої людини, що приваблює її: жменька матеріальних часточок, з яких складається протилежне тіло, чи щось інше?

225

УЧЕНЬ. Напевно, кожного з нас приваблює душа іншої людини…

УЧИТЕЛЬ. Безперечно! Душу не може привабити чиста матерія. За цими зовнішніми матеріальними часточками, з яких складається тіло, має бути щось більш чисте і божественне.

     Людина, яка перебуває під впливом енергії невігластва чи пристрасті, не знає про це, але свідомо чи несвідомо притягується іншою душею. Навіть найгрубіші форми прив’язаності породжуються впливом цієї невидимої внутрішньої сили. Тому в «Брохадараньяма-упанішад» говориться: «Жодна жінка ніколи не любила чоловіка заради самого чоловіка, і ніхто ніколи не любив жінку заради самої жінки. Жінка любить чоловіка, а чоловік – жінку заради Господа, який створив їхні душі. А душа, будучи божественною іскрою, притягує до себе таку ж іншу божественну іскру, і любить через цю іскру не тіло жінки, і не тіло чоловіка, а Самого Всевишнього Господа, Творця».


ЗВЕРНЕННЯ

     Посилаю своє звернення до заможних і незаможних: до політиків і промисловців, державних службовців і депутатів, банкірів і підприємців, інженерів і юристів, лікарів і вчителів, військовослужбовців і правоохоронців, ремісників і селян – усіх благодійників, котрі забажають посприяти виданню наступних богоугодних книг: «Людина і Всесвіт», «Дорога до пекла і раю», «Учитель і учень. Діалоги», спрямованих на духовне просвітлення громадян та навернення до гармонійного, мирного і щасливого життя.

     Всевишній Господь віддячить кожному, хто щиро відгукнеться на цей заклик і не залишиться байдужим, бо він стане покликаним, а ім`я його буде навіки вписане до Вселенської Книги Пам`яті.

     Своє благодіяння ви можете перерахувати на картковий рахунок у ПраватБанку № 5457 0822 2653 6055 довірена особа Куденко Олег Олександрович.

«Да не оскудіє рука дающого!» І да благословить вас Всевишній Господь!

     Олег Духовний

Коментарі

Немає коментарів
Politiko – перша українська політична соціальна мережа, яка об'єднує політиків, експертів, журналістів, лідерів партій та виборців України в рамках одного співтовариства.

Записи по темі